Nejste si jisti, který Together vitamín je ten pravý pro Vás? K dispozici je chat, nebo email. Víme, co Vám nabízíme, produkty sami používáme.

Moje BIO pochoutky

Zdeňka Kolláriková, Ivan Mach, Grada 2013


Kniha pro všechny, kteří chtějí vařit zdravě, přináší 50 chutných receptů z tzv. zdravých a BIO potravin. Zajímavé, jednoduché, většinou i rychle realizovatelné, ale chuťově velice atraktivní pokrmy z BIO surovin, budou mít chuť vařit i úplní začátečníci, ale neurazí ani velmi zkušené kuchaře. V úvodní části se čtenář seznámí se zdůvodněním, proč by se měl pídit po netradičních a tzv. zdravých potravinách, jak by si je měl vybírat, kde a od koho je nakupovat a proč jimi nahrazovat některé tradiční potraviny. Publikace je zajímavá pro širokou veřejnost, určitě velmi dobře poslouží maminkám, které chtějí vařit dětem s případnými projevy alergií nebo jako prevenci proti nim, prodejcům tzv. zdravé výživy a bio-potravin a výživovým poradcům, kteří v ní najdou tipy pro své klienty. Jídla uvařená podle receptů v knize ochutnalo za posledních pět let několik set účastníků kurzů vaření Zdeňky Kollárikové, kterou mohou zájemci o správnou výživu znát z vysílání Dobré ráno, kde pravidelně ukazuje, jak zdravě vařit.

Úvod z knížky

Stále více lidí přemýšlí o tom, co jí. Tomu odpovídá i výraz racionální strava (racio = rozum). Je podstatné mít informace a vědomě se rozhodnout. Pokud konzumujeme pouze běžné konvenční potraviny, dostaneme do těla kolem 4 kg nežádoucích chemických látek ročně. Ještě v polovině minulého století byly všechny potraviny de facto BIO. Pak se začala v zemědělství i při zpracování používat chemie. Paradoxně stojí velké úsilí i peníze vrátit se k tomu jednoduššímu. Z principu jsou biopotraviny nejkvalitnějšími potravinami na trhu. Základem je zemědělská produkce, která má přísná pravidla. Bio potraviny neobsahují hormony, umělá barviva a konzervační látky. Zvířata jsou chována v přirozených podmínkách. Pokud jste někdy ochutnali kuřecí maso z domácího chovu a porovnali s běžnou nabídkou bez chuti, máte jasno. BIO je často vnímáno jako luxus, něco navíc, ale právě bio potraviny jsou normální potraviny, vypěstované normálně. BIO je známkou kvality. Kvalitní potraviny jsou základem chutného jídla. Upřednostněním bio potravin vyjadřujeme odpovědnost k sobě, ale i k životnímu prostředí.

Vzbudila jsem vaši zvědavost a chcete začít zdravě vařit? Mějte na mysli, že výsledná chuť jídla přímo souvisí s kvalitou použitých surovin. Neostýchejte se vstoupit do prodejny „zdravé výživy“, rozhlédněte se a nechte si poradit. Jako v každé činnost i v jídle platí, že význam má to, co děláte pravidelně. Občasné prohřešky si nevyčítejte.

Vařte sobě a své rodině opravdové jídlo a jezte s chutí. Jakmile se o zdravou výživu začnete zajímat, otevře se vám naprosto nový svět. Objevíte svěží chutě, barvy a vůně. Bude vás bavit vařit a vymýšlet nové, vlastní kombinace jednoduchých, rychlých a zdravých pokrmů.Nakoupíte sice dražší suroviny, ale zjistíte, že máte potřebu jíst méně, protože kvalitní potraviny mají větší sytící schopnost a vyšší obsah živin.Nebudete mít pocit, že se jakkoliv omezujete.Budete mít více energie a pravděpodobně i zhubnete. A nebojte – pochutnáte si! Začněte žít zdravě :-)

podpis