Makové sušenky
Ti, kdo nemohou mít v jídelníčku lepek, vejce a mléčně výrobky, nemají mnoho dobrých možností mlsat. Je to opravdu “blbá” kombinace omezení. Není snadné, aby těsto drželo pohromadě, dobře se s nim pracovalo, byly použity kvalitní ingredience a hlavně, aby to pak opravdu skvěle chutnalo.Recept na Makové sušenky se mi povedl :)
- 1 vrchovatějši lžíce psyllia
- 300 ml alternativního nápoje (rýžového/mandlového...)
- 1 lžíce ghí
- 50 g konopného semínka
- 170 g mletého máku
- 40 g pekanových ořechů na mouku
- 70 g muscovada / nebo panely / kokosového cukru
- 60 g ovesné mouky z bezlepkových ovesných vloček
- 70 g bezlepkových ovesných vloček
- 70 g rýžové mouky
- Pekanové ořechy na ozdobu
- Vanilka
- Lžička vinného kamene
Nameleme mák, rozsekáme vločky a pekanové ořechy na mouku, dáme do mísy spolu s muscovadem, vločkami, konopným semínkem, rýžovou moukou, vinným kamenem a vanilkou a dobře promícháme. Do druhé mísy dáme lžíci psyllia, zalijeme alternativním nápojem, přidám ghí a lehce prošlehám metličkou. Pak už vmíchám suché ingredience a propracují rukama. Podle potřeby přidám lžíci ovesných vloček. Těsto je hladké a lesklé, nelepí se.
Odebíráme kousky těsta, vytvoříme kuličku a zploštíme, ozdobíme pekanovým ořechem. Klademe na plech vyložený pečícím papírem.
Péci 25-35 minut podle velikosti sušenek v předehřaté troubě na 160°C.
Péci 25-35 minut podle velikosti sušenek v předehřaté troubě na 160°C.
POZNÁMKY
Obvykle si nápoj připravím tak, že rozsekám na pastu 50 g kokosu a přidám 250 ml vlažné vody.
Ghí je vyčištěné máslo, téměř čistý máselný tuk, zbavený bílkovin i laktózy
Používám:
kokos Country Life
bezlepkové ovesné vločky Tilquhillie
bezlepkové ovesné vločky Tilquhillie
mák z Moravy Bio nebio
Bourbon vanilku Bio nebio
Tyto sušenky jsem pekla pro Dobré ráno na ČT 1.7. 2020 :-).
VÍCE SKVĚLÝCH BIO RECEPTŮ NALEZNETE V MENU PO PŘIHLÁŠENÍ